Coaching met de  ZKM® (Zelfkennismethode)

ZKM staat voor Zelfkennismethode of Zelfkonfrontatiemethode. Het is een wetenschappelijke onderbouwde methode die snel inzicht geeft in je gedragspatronen.
Je gaat op zoek naar belangrijke verhalen en ervaringen uit jouw leven die van invloed zijn op wie je nu bent. Die ga je verbinden met gevoelens. Hierdoor ontdek je dat gedragspatronen die vroeger een functie hadden, bijvoorbeeld om thuis de harmonie te bewaren, je nu in de weg zitten, en misschien wel tot een burn-out hebben geleid.
Je ontdekt ook welke kwaliteiten en waarden als een rode draad door je verhaal lopen en hoe je die bewuster kunt gaan inzetten.
Dit inzicht helpt je om heldere keuzes te maken en concrete doelen voor jezelf te bepalen.

Toepassingen ZKM

ZKM is bij uitstek geschikt voor kruispunt- en balansvragen,
zoals:

 • Hoe krijg ik een betere balans tussen werk en privé?
 • Ik moet een ingrijpende beslissing nemen. Hoe kom ik hier uit?
 • Ik merk dat ik vastloop in mijn werk of studie. Hoe ga ik verder?
 • Ik krijg de kans om leidinggevende te worden. Past dit wel bij mij?
 • Ik ben bang om een burn-out te krijgen. Hoe kan ik dit voorkomen?
 • Ik heb een burn-out gehad. Hoe voorkom ik een herhaling?
 • Hoe vind ik meer inspiratie en plezier in mijn werk?
 • Wat houdt mij tegen om te doen wat ik echt belangrijk vind?
 • Wat vind ik belangrijk in mijn werk en leven?

Wat levert ZKM op?

Met een ZKM zelfonderzoek kun je de volgende resultaten bereiken:

 • Je krijgt relevante inzichten.
 • Je krijgt zicht op jouw kwaliteiten en belemmeringen.
 • Je kunt beter doelgerichte keuzes maken, je flexibiliteit en zelfsturend vermogen nemen toe.
 • Je hebt meer grip op je eigen situatie en bent minder afhankelijk van externe omstandigheden.
 • Je komt in een veranderingsproces dat tot verrassende resultaten kan leiden.
 • Je voelt je energieker en pakt gemakkelijker dingen aan.
 • Je gevoel van authenticiteit neemt toe.
 • Je persoonlijke ontwikkeling krijgt een duurzame impuls.

“Waar ik erg van op kijk is dat ik hetzelfde kan reageren op situaties nu, als toen ik heel klein was. Bijna alsof ik niet volwassen ben geworden en ben blijven hangen in mijn als kind aangeleerde manier van reageren. Super dat ik dit nu doorzie dankzij de ZKM coaching en daadwerkelijk anders met situaties kan omgaan.”

“Het ZKM traject heeft mij meer inzage gegeven in hoe ik in elkaar zit en waar bepaalde gedragingen vandaan komen. De analyses, reflecties en gesprekken met de coach hebben mij geholpen om mijn puzzelstukjes weer tot een puzzel te krijgen.”

ZKM coaching van juristen

Voor ZKM coaching van juristen werk ik samen met
Dialogical Coaching netwerk (DCn). DCn is een landelijk opererend samenwerkingsverband van zes ervaren gecertificeerde ZKM® coaches die staan voor kwaliteit.

DCn heeft zich inmiddels ruimschoots bewezen in een succesvolle aanpak van diverse projecten met name in de zakelijke dienstverlening, zoals in de rechterlijke macht en de advocatuur (met PE-punten NOVA).

Wil je meer weten over ZKM coaching, of met mij kennismaken? Neem dan contact met me op.

Carla Spitz
  06-55 75 66 34
info@spitzcoaching.nl
 /carlaspitz

't Keerhoes (1e verdieping)
Limburgerstraat 78, 6267 CG Cadier en Keer
Plan hier je route
KVK  14090204

VMBN logo
VVM logo